Man TM


Nu har Socialstyrelsen meddelat att eftersom mina förutsättningar för att få ändrad könstillhörighet ”i vissa fall är uppfyllda (jo det står så*), så fastställer de nu att jag tillhör manligt kön.

Så nu har jag tillåtelse att ta bort könskörtlar som det så ovackert heter och göra ingrepp i könsorganen. Om jag vill. Jag måste inte.

Att vara transman – en sammanfattning: Man blir inte man om man inte föds med snopp, men man får inte skaffa snopp om man inte är man, men man får bli man även om man föds med snippa, men man behöver inte skaffa snopp bara för att man är man. Ja se könskriterier.

Nu inväntar jag med viss tillförsikt och ett rejält mått cynism på att nya personnumret ska träda i kraft.
Kommer alla banker och företag och skolor och myndigheter och sånt lyckas behålla resten av mina uppgifter, eller måste jag börja om på nytt med allting?

Sist jag skulle hämta ut nytt körkort var det på grund av namnbyte, och då fick jag inte göra det eftersom namnet inte stämde med mitt befintliga körkort. Fast, då gällde ju faktiskt inte personnumret som någon indikation på att jag var samma person ändå, så det kanske går den här gången i alla fall…? Ja se byråkrati.

För övrigt kommer jag att sakna min gamla personnummerkombination. Det består i princip bara av 8:or, 0:or och 2:or, och är från den tiden då de första två av de fyra sista siffrorna upplyste om vilken del av landet man var född i. Suck. Det var tider det. Ordning och reda.

Nå. Den saknaden handlar nu endast om nostalgi. Blir den för stor får jag väl tatuera in de där sista fyra förlorade siffrorna. Möjligen ihop med numret på det bankkonto jag haft sen jag var liten och skulle ha gjort mig av med när jag bytte bank för tusen år sen. Ja se nostalgi.


*Man får förmoda att de o-vissa fallen är de förutsättningar som fått mig att ansöka om ändrad könstillhörighet till att börja med.