Plugghäst med Pomello


Nu när jag studerar hästkunskap är jag allt en äkta plugghäst!

Jag hittar ut själv. Under tiden kan ni ta del av min metod för effektivt pluggande hemifrån, med hjälp av appen Pomello.

Att jobba med produktivitetstimer

Ett skolämne eller en arbetsuppgift kan vara aldrig så intressant, förr eller senare vandrar tankarna iväg, eller så börjar jag kolla mailen, eller så ser jag hur många sidor det är kvar och toktröttnar. Viss hjälp har jag haft under tiden som spelskribent av den så kallade Pomodoro-metoden (tack Louise Stigell som bloggade om hur man jobbar effektivt hemifrån en gång i tiden!). Den går i korthet ut på att man jobbar intensivt i 25 minuter, tar en paus på 5 minuter, och upprepar detta under 4 timmar innan man får ta en längre paus.

Det fanns en alldeles förträfflig officiell app från skaparna av Pomodoro Technique, men den har tagits bort av någon anledning. Som substitut har jag bland annat hittat appen Achieve – Productivity Timer, som har ett behagligt utseende och är enkel att använda. Antingen drar du igång timern helt utan vidare, eller så kan du skriva ner vad det är för uppgift du ska utföra på dessa 25 minuter.

Men, timerappar i all ära, man behöver först ha en Plan™.

 

Studieplan med Trello

Tidigare har jag skrivit om hur jag använder appen Trello för att skapa att-göra-listor, och det går lika bra att använda den till studieplanering.

I Trello skapar du tavlor (”boards”) där du lägger in listor. I dessa listor, som ofta heter ”To Do”, ”Doing” och ”Done” i defaultläget (men som du självklart kan ändra rubrik på) lägger du in kort (”cards”). På korten kan du dessutom lägga in punktlistor med deluppgifter som du kan pricka av efter som, länkar, anteckningar och annat.

Jag, som ska läsa några kapitel ur kursböcker, namnger listorna efter boktiteln, och korten efter de kapitel jag ska läsa. Slutligen lägger jag in punktlistor på varje kort där kapitlens underrubriker får utgöra punkterna. Det är inte nödvändigt, men det ger mig en bättre känsla för hur mycket jag har klarat av och hur mycket jag har kvar.

20160829 Pomello

När du har din plan färdig kör du igång timern och börjar jobba med första uppgiften, för att sedan lägga det kortet på Gjort-högen.

Eller så använder du Pomello.

Vad är Pomello då?

Jo förstår ni. När jag höll på som bäst att leta Pomodoro-surrogat så hittade jag appen Pomello. Den kombinerar som namnet antyder Pomodoro och Trello så att korten på Trello-tavlorna dyker upp som ”tasks” i Pomello. Fiffigt så det förslår.

Tyvärr finns Pomello än så länge bara som app på dator, vilket gör användandet mindre mobilt för oss som sitter med stationära burkar. För mig som precis har röjt på både rum och skrivbord är detta för tillfället ett mindre problem; jag trivs bra där jag sitter.

Det är å andra sidan en smart liten app som gör sitt jobb utan så mycket väsen, även om den kräver lite inställningar för att funka optimalt.

 

Så hur använder jag Pomello?

Se först till att du har bägge apparna, Trello och Pomello. Öppna sedan Pomello-appen. En liten ruta dyker upp på skärmen där det står ”Pick a task”. Det finns också tre punkter i vänsterkanten. Klicka på punkterna så dyker det upp en liten symbolmeny. För att se vilka tavlor du har i Trello klickar du på rut-symbolen, ”Open dashboard”. Då ser du alla dina Trello-tavlor och kan välja vilka du vill koppla till Pomello.

20160829 pomello 2

När det är klart, klickar du på ”Pick a task” och i listan som dyker upp väljer du vilken tavla och vilket kort du vill börja jobba med. Tryck på ”Do it!” och timern startar. När de 25 minuterna har gått får du frågan om du är klar med uppgiften eller inte, och kan välja mellan att fortsätta på samma uppgift under nästa intervall, eller påbörja en ny.

20160829 pomello 3

Använder du checklistor så ska du vara medveten om att det inte går att pricka av checklistepunkterna direkt i Pomello, eller välja dem som uppgift istället för korten. Å andra sidan så bockas korten av i Trello med en söt liten tomat om du använder Pomello. På så sätt slipper du flytta korten manuellt till ”Gjort”-listan för få en överblick.

 

Hoppas detta var till nytta! Undrar du över något, skriv din fråga i kommentarerna nedan.

20160829 pomello 5