Spara processorkraft i hjärnan #blogg100


#blogg100 inlägg 26

Min hjärna lägger en ofantlig mängd energi på mer eller mindre onödiga bakgrundsprocesser. Den oroar sig för barnen, för ekonomin, för huset. Den funderar på vad som ska handlas, vem som ska hämtas, vilken dag det är. Den tänker på former och färger på saker runtomkring, på kemiska reaktioner, fysiska lagar, historisk utveckling. Den dagdrömmer om tv-serier, romanidéer, inredning, godis, träning, rollspel, kläder.

En oupphörlig ström av tankar. I ett. Hela tiden. Det är inte underligt att jag lätt blir trött i huvudet. Och jag tror att de flesta i någon mån upplever att vardagen och omvärlden tar för mycket av hjärnans processorkraft. Jag har tidigare skrivit om min väggklocka och min filmklappekalender, nu kommer ett ytterligare ett spartips för energislösande hjärnor – digitala listor och påminnelser.

Ett gammalt knep för att inte glömma bort saker man ska göra är att skriva listor. För mig funkar det rätt bra. Jag har Google Keep och/eller Trello på både mobil, surfplatta och dator så att jag närhelst tanken ”just ja, jag måste fylla i de #&!%!! kassakorten” slår mig kan skriva upp det på att-göra-listan. Den typen av tankar brukar ju ha en förmåga att flyta upp till medvetandeytan som ett överjäst kadaver precis när man ska till att somna, och med en app, eller de förträffliga verktygen ”papper” och ”penna” gör man så att säga processen kort med dem.

trello to do list

Problemet är att jag också måste komma ihåg att kolla att-göra-listorna. Och vips så skapas ytterligare en hjärnprocess. Nå, det finns råd på det också. Jag, som använder Google Calendar, använder funktionen Påminnelser. Jag skriver helt enkelt in ”Fylla i de #&!%!! kassakorten” i en påminnelse och ställa in lämplig tid dagen efter. Sen kan jag lugnt glömma bort hela att-göra-listan till dagen efter, då mobilen kvittrar till och berättar att det är dags att fylla i de #&!%!! kassakorten.

påminnelse googlecal

Banala grejer, egentligen. Tyckte jag åtminstone tills jag verkligen började använda de här knepen. Sen märkte jag hur stor skillnad det blev i tankeflödet. It’s a kind of magic.