Bokrea: Rensa ut och lev lättare


Det är bokrea i landets butiker, ett spektakel man som kund ofta lämnar med frågan ”hur fan ska jag få plats med allt det här??” ringade mellan öronen, och för att förebygga bokhyllesprängningar och böcker-i-skafferiet-syndrom så vill jag, en smula paradoxalt kan tänkas, rekommendera ytterligare ett bokinköp.

På nätet finns just nu nämligen den praktiska Rensa ut och lev lättare – En smart guide till ordning hemma av Eva Maria Karlander till reapris.

Det finns väl cirka fyrtio tusen miljarder böcker om hur man städar, organiserar, rensar, och i allmänhet styr upp det materiella kaos som råder i vart och vartannat hem, men jag fastnade alltså för den här. Anledningarna är flera.

Till att börja med är den estetiskt tilltalande. Färger, former, bilder, teckensnitt, layout – i princip allt faller mig i smaken. Jag gillar liksom att bara bläddra i den och titta.

Vidare har den ett smart upplägg, där var och en av årets 52 veckor tilldelas ett område som ska tas tag i. Kläder ena veckan, bilen nästa, badrumsskåpet en tredje. Det gör att det redan från början känns lite lättare att börja – man behöver ju inte göra någonting oftare än en gång per år, ju.

Boken hjälper också den vilsne städaren att hantera kvalen som uppstår kring frågor som ”Var ska jag börja” och ”Hur ska jag sortera”. För mig som har svårt att få grepp om stora, luddiga projekt som att ”städa köket” eller ”rensa förrådet” är det väldans skönt med någon som guidar en metodiskt och detaljerat.

Slutligen åtnjuter saker som belöning och vila formell status i sammanhanget. Varje veckouppgift avslutas med en belöning*, och det finns hela fem semesterveckor inplanerade. Eller ja, semester och semester. De här veckorna ska enligt boken ägnas åt tankeverksamhet på olika teman som rör ordning och reda. Just de här delarna känner jag mig nog längst ifrån, de är lite för hurtfriska/myspysiga/socialromantiska för min person. Men jag kan ta det.

En bonus, om än en självklar sådan i dagens samhälle, är det genomgående miljötänket. Det finns flera smarta tips om återanvändning och återvinning, dessutom en del nyttig information om miljöpåverkan, säkerhet och vikten av korrekt förvaring.


*Nu kan jag inte riktigt gå med på att ett parti krocket skulle vara någon sorts belöning efter att ha röjt upp i trädgården, men vi lever ju fortfarande i ett fritt samhälle och jag kan alltid belöna mig med en glassig trädgårdstidning eller lite World of Warcraft istället, eller hur.