Företag och namnbyten


Alltså… Det här med namnändringar som inte går igenom hos alla företag, va. Det är en sak att jag inte kan hämta ut mitt jävla paket med vår nya router för att Tele2 har namn- och adressuppgifter som INTE uppdateras genom folkbokföringsuppgifter. Det är en HELT annan sak att det innebär att jag i princip blir outad* i den butik där jag vanligtvis handlar. DET är ett stort jävla problem, Tele2. Och Ica Maxi, för den delen.

Jag har bytt namn. Från mitt dopnamn, ett i vårt land kvinnligt förnamn, till ett nytt manligt dito. Hos de allra flesta företag så går den här ändringen igenom automatiskt; har de mitt personnummer så har de tillgång till folkbokföringsuppgifter, och jag behöver inte anmäla en enda ändring. Det tog förvånansvärt lång tid för BankID att ändra, men det blev gjort till sist. Och från Hemköp var första brevet efter namnändringen ställt till [Kvinnonamn] Myhr, eftersom jag valt att behålla ett av mina dopmellannamn. Därefter stod det Marcus på breven, utan att jag behövde göra något. Det ändrades i alla fall.

Ica, Tele2, och deras system

Tele2, däremot, har inte fixat det här helt och hållet. De har rätt namn, mitt nya alltså, på fakturan för telefoni och internet. Men av någon anledning så skickades bekräftelse på beställning av snabbare uppkoppling och ny router ut med mitt gamla förnamn i adressen. Vilket min housemate påtalade när han ringde förra veckan för att undra över andra saker de fuckat upp. ”Det ändrar jag på en gång”, sa de. Och nu har de ändå skickat ut paketet i mitt gamla namn. För det var olika system, sa den på kundtjänst jag ringde till idag. Olika system.

Ica, de har tydligen också Olika System™. På kundsidan Mitt Ica står det att adressuppgifter hämtas från folkbokföringen och alltså ändras automatiskt. Men det stämmer ju inte. På Mitt Ica står det fortfarande mitt gamla namn. Kundtidningen Buffé är fortfarande skriven på mitt gamla namn. Och på Ica Maxi står det mitt gamla namn både på självscannern och, förstås, på den stora skärmen i förbutiken där man kan logga in på Mitt Ica för att se erbjudanden. Och jag kan inte ändra namn själv på Mitt Ica heller.

Hur kommer då outandet in i bilden?

Jo, när kassapersonalen upplyser mig om att ett paket är adresserat till [Kvinnonamn] Myhr och inte Marcus Myhr, eller när Ica flashar ens före detta namn helt oblygt på scannrar, tidningar, kort och grejer, eller jag måste gå personligen till kundtjänst i butiken för att ändra namn – då finns en potentiell risk att personal och kunder i närheten förstår att jag inte alls är född som Marcus. Jag riskerar att bli outad. Av ett stort, välkänt företag som inte klarar av att hantera personuppgifter.

För en del kan det innebära risk för liv och hälsa om någon får veta att de har transbakgrund, om det nu var otydligt.

Så här skriver Ica om personlig integritet:

Vi skyddar din integritet
Dina personuppgifter är alltid skyddade hos oss. Vi på ICA värnar om den personliga integriteten.

Och så här skriver Tele2:

Kundens integritet i fokus

Med kundens integritet i fokus ska Tele2 garantera trygg och säker hantering av personuppgifter och information som våra kunder ger oss eller genererar genom sin användning av de tjänster de köper.

Mm. Ni värnar säkert om integritet när det  gäller att uppgifterna inte hamnar i orätta händer. Det är ju bra och så. Men när det gäller att värna om transpersoners integritet och rätt att inte bli FUCKING OUTADE av era kundsystem, där har ni rätt jävla mycket att jobba med.

*Outad = när något om en själv avslöjas (t ex transidentitet, sexuell läggning) utan att man har möjlighet att förhindra eller godkänna det, ungefär.