Nedräkning


Den 14 november 1907 föddes Astrid Lindgren, och tre år senare samma datum föddes min farmor. Bägge var synnerligen goda berättare. Därför känns det lite symboliskt att jag fått tid hos endokrinolog just den 14 november. Det är då jag äntligen ska få påbörja hormonbehandling, vilket blir som någon sorts pånyttfödelse, och förhoppningsvis blir det inte bara karl av mig då utan också författare.

Okej. Lite långsökt. Men goda berättare kan skapa hela påfågelarmador av en ynkans gråsparvsfjäder, och är det nåt jag kan gå bananer på så är det symbolik.

endokrinolog

Ta bara Disneyfilmen Mulan. Mulan är en kinesisk flicka som i början av filmen ska till äktenskapsförmedlerskan. Hon blir badad och sminkad och prövas för goda hustruegenskaper, och failar totalt. Hon är liksom inget klassiskt hustrumaterial hur hon än försöker. Sen blir det mer bekymmer när kejsarens ombud kallar in en man i varje familj till det militära för att försvara landet från invasion. För att rädda sin far som dras med skador från tidigare krig drar Mulan på sig hans rustning och utger sig för att vara man.

Och som man kommer hon till sin rätt. Inte för att hon ”egentligen” är man i kvinnokropp, utan för att hon äntligen tillåts göra saker som vore otänkbart för en kvinna i det samhälle hon lever i. När jag såg filmen första gången såg jag den med allmänna feministögon. När jag gjorde lumpen kände jag igen mig i hela den här grejen med att som ensam kvinna på manligt område måste man inte bara klara av uppgiften utan man måste också vara bäst. Fast Mulan visar också att uppgifter inte nödvändigtvis måste lösas med råstyrka, nåt som kan vara svårt att inse när stoltheten sitter i vägen.

Och nu ser jag den med transgenderögon. ”When will my reflection show who I am inside?”. Det är ju det jag går och väntar på. Att få en kropp som inte är en påtvingad mask utan en som hör ihop med den jag är på insidan. (Fast det där som Mulan är rädd för, att det skulle krossa hennes föräldrars hjärtan om hon tillät sig att vara den hon egentligen är, det behöver jag själv tack och lov inte vara.)

Så håll ut, min inre Mulan. Snart så.