Stora Lunåns gård


I skogen mellan Falun och Hedemora ligger Stora Lunåns gård, och dit åkte jag och tre ungar förra veckan eftersom jag fick för mig att jag ville köpa fetaost från gårdsmejeriet där. Den här sommaren och allt odlandet jag både bokstavligt och bildligt grävt ner mig i, det har liksom skapat ett sug efter egna värphöns, en liten gård på landet, prenumeration på Land och lokalproducerat käk. En av fyra, osv.

Så vi drog till Stora Lunåns gård. Det fina med det stället är inte bara fetaosten, utan att de även har ett gäng roliga djur. En del strosar fritt, som mini(nåja)grisen, myskankorna (ett naturens nyck som liknar stora änder med kalkonhuvud), hundarna, katten och hönsen.

201608 lunån 07

201608 lunån 08

201608 lunån 10

Andra går i hagar, som fjällkorna, miniatyrhästarna, åsnorna, alpackorna och de afrikanska getterna, och de flesta av djuren får man gå in till för att klappa och borsta, och kanske mata med mat som man köper i automater bredvid hagarna.

201608 lunån 11

201608 lunån 02

201608 lunån 04

Istället för entrébiljett köper man fika i gengäld för att man får strosa runt och klappa djur och sånt. Ungarna fick godisvåffla, alltså våffla i storlek tegelsten med kulglass, grädde, minmarshmallows, chokladsås och strössel, medan jag tog en mer modest kladdkaka.

201608 lunån 09

Vi släntrade in vid tresnåret en blåsig men lagom solig vardag och till min stora lättnad var det inte så överdrivet många där. Egentligen är för mig rent självplågeri att åka till publika ställen där barn är välkomna och som inbegriper någon form av stimulans. Det är hemult stressande, även om jag nu vågar påstå att mina barn och deras kompisar är ytterst skötsamma (om än livliga), men nu skulle jag ha lokalproducerad fetaost och tänkte att ett par timmar i slutet av dan fixar jag väl.

201608 lunån 12

Och det gjorde jag. Och barnen hade kul. Och så kunde jag varva ner framför datorn efteråt, för lugnt eller ej, mycket intryck blir det ändå. Att dessutom vara på helspänn av att hålla koll på barn, djur, och bägge i kombination, det blir man rätt trött av.

Om nu bara den nyligen sådda och uppkomna spenaten ville växa till sig lite kvickt så jag kan göra kikärtssallad av den och min nyinköpta fetaost… Ernsts tår kommer att bli gröna av avund.