Mellanmålbars utan jox


På mitt sommarjobb som tidningsbud sitter jag först och kör bil i ett par timmar drygt, för att sen sista timmen knalla runt i ett lägenhetsområde och dela ut tidningar. Då brukar klockan ha blivit ungefär fem, och jag börjar bli lite småsugen. Mitt stora problem när det gäller mellanmål är att jag har två krav som är i princip okombinerbara med nyttigt: ”måste mätta” samt ”måste smaka gott”.

Enklaste lösningen är en macka för det är gott och mättar, fast det blir lite väl många ostmackor för mig ändå på ett dygn; godaste lösningen är en chokladkaka, fast det är ju varken nyttigt eller särskilt mättande; nyttigaste lösningen är en chiafrösmoothie med vetegräs fast alltså nej urk.

Så jag tänkte prova det här med rawbars. Alltså såna där som består av typ dadlar, nötter och lite annat jox, men inga e-nummer eller lecitin eller citronsyror eller så. Så naturliga ingredienser som möjligt. Inte för att jag är nån vidare hängiven motståndare till e-nummer och konserveringsmedel och sånt, men ju mindre desto bättre, tänker jag.

På Ica Maxi hittade jag tre stycken som verkade lovande. Jag vill ha mycket protein för vill man ha muskler ska man äta protein (och helst träna nämnda muskler men ett av två osv), och jag vill ha kakao på något sätt, eftersom I’m a sucker for choklad. Här är resultatet av mitt högst subjektiva kvalitetstest. (Förtydligande: ”Dadlig” innebär att konsistensen av mixade dadlar är framträdande.)

Paleo Crunch Raw Cacao

Paleo Crunch

Innehåller: Dadlar, mandlar, ärtproteinpulver, pumpafrön, raw agavesirap, cashewnötter, raw kakao, raw kakaosmör, vaniljpulver, himalayasalt. 25% fett, 34% kolhydrater, 6% fibrer, 21% protein.

paleo öppnad

Omdöme: Bra kakaosmak. Lite torr och dadlig. JÄTTESVÅRT att få upp förpackningen. Man kanske måste köra paleoteknik, dvs slita med tänder och nävar som en äkta grottmänniska.

Ica Gott Liv – Frukt- & Nötbar

Gott Liv nötbar

Innehåller: Dadlar, mandlar, cashewnötter, kakao. 15% fett, 63% kolhydrater, 7,7% fibrer, 7,1% protein.

gott liv öppnad

Omdöme: Väldigt dadlig. Inte jättekul.

Getraw Chocolate & Walnut Bar

Getraw

Innehåller: Dadlar, mandlar, cashewnötter, valnötter, kokospalmnektar, raw choklad, vaniljböna, himalayasalt. 30% fett, 38% kolhydrater, 12% protein (ingen uppgift om fibrer).

getraw öppnad

Omdöme: Stora nötbitar, tydlig kakaosmak. Riktigt god och BÄST I TEST!

Egna mellanmålbars

Jag kunde förstås inte låta bli att försöka mig på att göra egna bars hemma. Så jag mixade 5 torkade aprikoser och 35 g cashewnötter (jävlar vad det flyger nötbitar när man inte har riktig mixerskål utan måste använda ett litermått i rostfritt stål) med 1 krm vaniljpulver, 1/2 krm salt, 1 tsk kokosolja (kokosolja har fast form upp till 25 grader), 1 msk kakopulver (tror jag, hade glömt skriva ner just den biten) och 1 msk vatten. Sen gojsade jag ner 30 g krossade valnötter. Formade två bars och satte i kylen.

Omdöme: Blev gott det med.