Surdeg


Okej jag vet att det här med surdegar är sååå 2013 eller när det var, men jag hade ju inget hipsterskägg då och inte lär jag få nåt än på ett tag heller så jag tänkte att jag försöker mig väl på surdeg ändå.

Receptet jag kör på, och metoden, hittade jag på bloggen Pain de Martin (som i och för sig är inaktiv nu) tillhörande Martin Johansson. Det förstås örtio andra recept men det här kändes liksom enklast. 2 msk mjöl, 2 msk ljummet vatten, rör ihop i en liten burk, låt stå varmt under lock ett par dagar innan det är dags att ”mata” med mera mjöl.

I receptet anges rågmjöl. Jag gjorde i ordning två burkar, en med med rågmjöl (som jag siktade för att få bort de grövsta kornen) och en med färdigsiktat dinkelmjöl. Nu står de i skåpet ovanför kylskåpet och, får man hoppas, surnar till.

Fortsättning följer.

mjölsorter

sikta rågmjöl

burkar