Sommarlåtar 2016 del 1


Nu är det jädrar i min lilla låda sommar och då ska det spelas sommarlåtar på Spotify! Det brukar bli en ny blandning varje år men några orubbliga måsten finns kvar. En del är klassiska sommarlåtar som varenda radiokanal spelar minst fem gånger om dagen i sommarens ungefär tre månader, samt förekommer på hart när varenda skiva i handeln som innehåller orden ”sommar” och ”svensk”. Resten är mer eller mindre otippade låtar som för evigt är förknippade med sommar i mitt huvud och därför måste finnas med.

Listans namn är Summer of ’16, och jag kommer att gå igenom alla låtar artistvis i några inlägg framöver för att ge er bakgrunden till urvalet. Mycket nöje!

047 – Ankan
Gruppen 047 spelar så kallad bitpop, vilket innebär att soundet delvis framställs med hjälp av chipmusik. Jag kom inte i kontakt med den här gruppen förrän lillbrorsan introducerade dem för några år sedan, men på skivan Robopop (Vi tar CDn dit vi kommer) finns många låtar som gör mig glad i hela kroppen rent ljudmässigt. Och så finns förstås den här somriga hyllningssången till en anka.

ABBA – The winner takes it all, S.O.S., Gimme! Gimme! Gimme! (A man after midnight), Does your mother know
Albumet ABBA Gold fanns som kassettband i familjens ägo och har lyssnats flitigt på under olika resor. Inte enbart på sommaren, men eftersom bandet i fråga också följde med till Kanarieöarna så är det sommarkänsla jag får av Abba-låtarna. Filmen Mamma Mia förstärkte ytterligare låtarnas atmosfär av värmande sol, blåa vatten och jeansshorts.

Ace of Base – All that she wants
På våren 1993 åkte klass 6 från Hede Centralskola på skolresa till brevvänsklassen i Norrköping. I Söderköping åts det glass, i Denises soffa hånglades det, och i högtalarna spelades hits från vad jag förmodar var senaste Absolute Music-albumet.

Anita Lindblom – Kring de små husen i gränderna vid hamnen
Ingen särskild anledning faktiskt, mer än att jag tyckte den var lite lagom somrig och fin när jag lyssnade igenom olika sommaralbum.

Arash feat Rebecca – Temptation
Många äkta sommarplågor är numera bannlysta från min sommarlista men nån måste jag ju bara ha. Arashs heta orientaliska tongångarna gillas skarpt.

The Ark – Joy Surrender
Första gången jag hörde Joy Surrender var när The Ark gästade… Bingolotto… Det fanns inget World of Warcraft 2001 okej?? Och morsan och farsan köpte ju bingolotter genom skidklubben så vad gjorde man. Nå. Åter till Joy Surrender. Om man kan få själslig orgasm så var det inte långt ifrån en sån jag upplevde när Ola Salos blick gick rakt genom tv-rutan och formligen tryckte fast mitt hjärta i ett skruvstäd av toner. Herrejävlar vilken låt! Jag gjorde lumpen 2001, då Joy Surrender, It takes a fool to remain sane, och Echo chamber spelades för fullt i radio. Fordonsutbildning i Strängnäs, Palmolive duschcreme med mandeldoft och The Ark, det var försommaren 2001 det.

Basshunter – Boten Anna
Själva musiken är jättebra, texten är… vad ska vi säga, medioker, men bakgrunden lite kul. En chattkanal med en bot (ett datorprogram som kan utföra diverse saker på internet, i spel och i datorer istället för en människa) som visade sig vara en riktig människa. Och den är somrig i klangen precis som många andra dance-låtar.

The Beach Boys – Surfer girl, Barbara Ann, I get around, Surfin’ safari
Bara namnet, The Beach Boys, gör ju att de här gamla godingarna platsar på en sommarlåtlista. Surfing, brudar och bilar. Okomplicerat. Tankebefriat. Hoppas surfarkillarna ser till att få samtycke och använder kondom, bara…

Björn Afzelius – Sång till friheten
Fred eller frihet, detta svåra val. Fast Afzelius sjunger ju att freden är frihetens syster, så det kanske går att få både och ändå…?

Blondie – Maria
Biträdande instruktör Myhr och biträdande instruktör Magnusson härjade med löjtnant Bredesens goda minne runt med flygvapenungdomar på F4 under tre sommarveckor 1999, allt som oftast till tonerna av Maria som var radiokanalernas älsklingslåt under den tiden.

Britt Bergström – Blå, blå är kärleken
Sen jag hörde Galenskaparna och After Shaves julcover på den här låten har det varit förenat med vissa problem att reconnecta med sommarkänslan, men det ska vara åtgärdat nu.

Bryan Adams – Summer of ’69
Låtlistans namninspiration kommer förstås från den här klassikern. Somliga har gjort sig lustiga över att herr Adams endast var tio år gammal sommaren 69 och att det därför ter sig en smula tveksamt att han skulle ha startat ett band som gick i graven bland annat för att en av medlemmarna gifte sig, men vad gör väl det när låten så bitterljuvt sammanfattar känslan av ungdomens oändliga somrar?

15 juni