En mil är en mil är en… halv mil?


När jag cyklade till stallet var det cirkus 5,6 km enkel tur. Det brukade ta mellan nitton och tjugofyra minuter beroende på om jag cyklade hem eller dit (gick snabbast på hemvägen), väder och vind (nedregnade skogsvägar består av 102 procent lera och är tämligen tungcyklade) och möjligen dagsform.

Idag bestämde jag mig för att ta en cykeltur på kvällen för att värma upp inför stundande jobb som jag om några minuter ska tacka ja till epostledes. Jag tänkte cykla åtminstone till Uddnäs och möjligen vidare till Stabergskorsningen, om jag inte dött av törst och utmattning innan dess. Det är fin cykelväg dit, asfalt och vare sig backigare eller flackare än vägen till stallet.

Det tog tjugosju minuter. Så jag tänkte, värstens vad kort det var till Staberg? Kollade Google Maps (som alltså tycker att det är tjugo minuters cykeltur mellan där jag bor och Svedens Ponnyklubb; MY ASS säger jag, inte ditvägen i alla fall) och efter lite flyttande av rutter såg jag att det enkel tur var 4,8 km. Som skulle ta sjutton minuter. Alltså 9,6 km tur och retur. Som jag cyklade på tjugosju minuter.

Med smärtsam tydlighet framgår att Google Maps behöver en lektion i ler-rally vs asfaltsglassande.