Varm och god midsommar


Tjugofem grader varmt i luften, tjugo grader i sjön, mest mulet. Kanonväder för att vara svensk midsommarafton, med andra ord. Dessutom hade det vuxit tillräckligt med potatis i landet för att fylla en halv kastrull!

06 24 potatis

Och en kravfri och produktiv dag blev det, tack och lov. (Med kravfri menar jag alltså att jag egentligen inte kände nåt krav på att göra allt det jag gjorde, utan det blev gjort ändå). Planterade om lite kryddväxter, röjde upp på gården, klippte gräsmattan (typ enda stunden jag blivit lite arg idag; gammal slö handjagare och halvlångt ”gräs” i form av klöver, syror osv gör en mer aggressiv än våldsamma tv-spel I tell you). Sen gick vi till sjön, jag och ungarna (som också hjälpt till ordentligt i trädgårdsarbetet) – på vinst och förlust, måste jag säga, för den här sjön tycker jag aldrig blir riktigt varm.

Men som sagt, tjugo grader var det. Vilket ju är ungefär jättekallt mätt i upplevelse, men jag doppade mig i alla fall (huvudet också för efter gräsklippning var jag duktigt svettig kan jag tala om) och det var, mätt i upplevelse, underbart uppfriskande.

Goda vänner med bebis skulle fira midsommarafton med oss, och vegetariskt stod på menyn. Så jag typ spånade ihop allt lättsamt veggokäk jag kunde komma på och totade ihop nån sorts buffé av det hela. Provade att marinera halloumi innan grillning och det blev väldans gott. Grilla densamma var lite klurigare men för att göra en lång historia fylld av svordomar kort och svordomsfri så blev halloumin grillad. Midsommarbordet dukades sålunda med följande:

  • Grillad halloumi
  • Sallad på kikärter, rödlök, avokado, babyspenat och dressing
  • Rotsaksgratäng
  • Färskpotatis från eget land med dill från eget land och smör från eget kylskåp
  • Kall sås på creme fraiche och sweet chilisås
  • Coleslaw
  • Grillad majskolv, squash och paprika
  • Sallad på färdigsallad, gurka och cocktailtomater
  • Ugnsrostad baguette med vitlökssmör
  • Efterrätt bestående av jordgubbar (jamen såklart), socker, lättvispad respektive ovispad grädde, kaffe, te, vattenmelon och utomordentligt god mintchokladfudge som vännerna hade med sig

Förstår ni att jag fortfarande är mätt?

Sen fick jag dispens och drog in i rollspelens värld i World of Warcraft medan resten kastade boll och härjade på baksidan. Jag fick i gengäld hålla ett öra på bebisen som sov i vardagsrummet. Mysigt att höra de där spridda hackiga snusande andetagen bebisar gör ibland.

Det enda som saknas nu är väl att se midsommaravsnittet av Vi på Saltkråkan. Jag menar, midsommarstång såg jag på minstingens fritids och sill äter jag inte, så det mesta är ju avprickat. Men det kommer ju en midsommardag imorgon också.

06 24 mat

06 24 dessert