Planteringsväxel #blogg100


#blogg100 inlägg 97

Som en taserskjuten myrslok for jag ur sängen kvart över sju i morse och försökte räkna ut hur fan jag skulle hinna både äta frukost, fixa lunch och cykla till stallet på mindre än en halvtimme, klädletande icke inräknat. ”Ska du ha bilen idag?? Jag har försovit mig!!” hetsade jag i husisens sovrumsdörr, fick ett sömnigt ”Öh, ja det ska jag” till svar och for sedan nerför trappan i vild panik. Bakom mig hör jag ett förvirrat ”Men… det är söndag idag…?”.

När jag hade garvat färdigt och lugnat ner mig några hekto åkte jag och köpte såjord, sen gick jag ut i trädgården. Med en Plan™, ska tilläggas. Denna Plan™ inbegrep anläggande av ytterligare ett litet trädgårdsland, sådd av trädgårdsportlak, mangold och svartrot, avlägsnande av tistlar från rabatter, uppgrävning av hörnet mellan garage och vedbod som höll på att växa igen för tredje gången i ordningen, samt sättning av resterande sättpotatis i slänten.

12 juni tistlar

12 juni osatt potatis

Jag började med att gräva i garagehörnet. Sen vet jag inte vad som hände. Plötsligt hade jag planterat en tallskog och täckt marken runt plantorna med täckbark. Jag antar att jag fick idén när jag såg en av alla självsådda tallplantor som stod vid en häck och såg kaxig ut. ”Den ska bort” tänkte jag, men blöthjärtad som jag är, eller om det är odlingslysten, så tänkte jag att jag provar väl hur det här går. Kamikazeodling var ordet.

12 juni skogsplantering

12 juni lerfot

Sen var det diverse förberedelser för barnkalas, och när det satte igång tog jag min tillflykt till altanen med The Walking Dead: No Man’s Land på plattan, kaffe i Witcher-muggen och frölådan bredvid mig ifall andan skulle falla på.

Andan föll på ordentligt. Man skulle kunna säga att den attackstörtade ner på mig. Jag toppade dahliaplantan och satte i rabatten, satte kalla-knölar, drog bort ogräs här och där, sådde en ny omgång kryddor (pepparmynta, thaibasilika, salladsbasilika, vanlig basilika, nån sorts rödbladig basilika, oregano, grekisk oregano, kryddtimjan, mejram, koriander, citronmeliss) och tagetes, planterade om paprika- och tomatplantor, satte rosmarin och pelargon i större krukor, planterade ut tagetes i grönsakslanden…

12 juni ny sådd

12 juni paprikor

12 juni tagetes

…och kvar står tistlarna i rabatten, kvar ovan jord ligger potatisen i slänten, kvar ligger grönsaksfröna i sina påsar och inget nytt trädgårdsland är anlagt.

Men men. Nåt kul ska jag väl ha till veckan också.

12 juni rosmarin

Fotnot: Suddet i hörnet på några av bilderna är inte nån frän effekt jag har hittat och lagt på, utan helt enkelt smutsig kameralins.