Återbruk i jordbruk #blogg100


#blogg100 inlägg 79

Ibland är det så förbannat skönt att bara peka finger åt alla röster i huvudet som säger ”släng det där skräpet, släng, släng!” när man kan plocka fram tältpinnar till ett numer ickeexisterande barntält ur metallskrotlådan som inte fått åka till tippen på flera år, och använda dem som fiberduksbågar i sitt trädgårdsland. Lite snett och vint, men vad gör väl det. Hoppas bara att de inte är gjorda av några superduperfarliga ämnen.

Tomatplantorna mina, som jag äntligen kom mig för att plantera om, fick återbrukade stödpinnar i form av korta rundstavar som hållit fast mattan i trappan förut. Mattan är utriven sen länge men pinnarna har blivit kvar. Tack och lov. Nu hoppas jag bara att plantorna klarar sig efter att jag, mitt praktarsle, glömde bort att de kanske behövde mer stöd när jag tog dem från fönstret, och de la sig platt ner när jag bar ut dem… En stam knäcktes men gick inte av, så förhoppningsvis fixar den det här. Heja tomaten.

Vartefter plantor fick nya krukor blev det förstås krukor över, så några till försmäktande tomat- och paprikaplantor fick större krukor. Små grillspett i bambu får stötta de här småjoxarna tills de vuxit i trappinnar. Petade ner basilika i de största tomatkrukorna, tydligen är de nyttiga för varandra (och har ungefär samma krav på varmt och vindstilla).

25 maj 01

25 maj 02

25 maj 06

25 maj 07

25 maj 08

I övrigt har potatisblasten har kommit upp ordentligt, liksom spenat och ringblommor. Fast solrosfröna från medeltiden har inte visat sina nyllen än. Jag ger dem en knapp vecka till. Har de inte behagat gro då så blir det fan nya frön.

25 maj 03

Ytterligare ett odlingsexperiment tog sin början idag när jag klippte sticklingar av röd vinbärskvist som stått i vatten sen jag friserade vinbärsbusken för nån vecka sen, och stack ner i rabatten för att de ska få rota sig ordentligt. Har ingen aning om ifall det kommer att funka. Det är det som är poängen. Måste prova.

25 maj 04

Rosbuskarna har knoppar. Jag drar en suck av lättnad. Den här gången har jag bara gallrat, inte beskurit, nu på vårkanten. Jag lyssnade på nåt sånt där mummel om att när björken har musöron ska rosorna beskäras, men det gäller tydligen inte nyponrosor av det här slaget. Eller om det är nån sorts bergsros. Har ingen aning. Men beskäras på våren ska de inte, i varje fall inte om man vill att de ska blomma.

25 maj 05