Smart med mat #blogg100


#blogg100 inlägg 78

Ät fisk och bli smart. Punkt.

Nej, jag ska sluta larva mig. Smart med mat handlar om att handla (haha såg ni, handlar-handla, haha) med baktanke (baktanke-baka hahaha OKEJ jag lovar att sluta nu), skapa utrymme för ändringar och improvisation, vänja sig av med bäst före-datum samt inse sina begränsningar. Allt för att minska matsvinn och spara pengar.

Ekologiskt =/= ekonomiskt?
Jag köper ekologiskt när jag kan. För miljön, för mig själv, för mina barn, för odlarna. Men ofta är det plånboken som styr. Då försöker jag åtminstone hålla mig till Naturskyddsföreningens 5 viktiga varor, det vill säga kaffe, bananer och vindruvor, mejeriprodukter, kött och potatis.

En huvudbutik
Till att börja med har jag en huvudbutik, och det är Hemköp i Hosjö eftersom det är närmast där jag bor. Därnäst är det Ica Maxi på regementsområdet nära stadskärnan. Jag har kundkort på bägge för att få rabatter och grejer. Genom att ha en huvudbutik på det här sättet spar jag tid och energi genom att inte jämföra och fundera så himla mycket på matpriser.

Nu är jag ingen nationalekonom och har heller inte räknat på det hela, men jag tror att det kanske är mer ekonomiskt i slutändan att hålla sig till en butik än att jaga det billigaste i flera. Åtminstone är det mer ekonomiskt för min mentala energi; jag avskyr att känna mig dum när jag köpt nåt utan att ha orkat bry mig om att kolla upp flera alternativ och nån ba ”men du det där finns ju skiiitbilligt här jueh”, så jag har bestämt mig för att skita i att kolla upp alltför mycket.

Inköpslistor
Min inköpslista finns i Hemköp-appen. Den är hyfsat enkel och man kan lägga till och ändra i den efter eget huvud, samtidigt som den har en massa saker förprogrammerade. Jag hade Ica Handla-appen ett tag men den är så jäkla strulig på min gamla android-lur och drar massa batteri så den tog jag bort. Digitala inköpslistor är bra, för man kan både kryssa för det man handlat och kryssa… ur? det man behöver handla, och kan fortfarande se alla saker man möjligen skulle kunna ha på en inköpslista. Man ser också vad man inte behöver handla (hint: det är redan förkryssat).

Extrapriser
Egentligen gillar jag inte extrapriser. Jag vill att den som producerat varan ska få ordentligt betalt. Alternativt att butiker ska sluta kalla det för ”extrapriser” eller rea när det är uppenbart att normalpriset är lika med överpris.

Samtidigt kan jag inte låta bli att leta efter dem, särskilt när ekonomin är knapp. Ibland är de förstås jättesmarta. Som när man hittar mjölk för halva priset eftersom bäst före-dag är dagens datum och den annars skulle slängas. Eller när det är rabatt på frukt och grönt och ekologiskt, så man kan upptäcka nya ingredienser och prova eko-alternativ.

Jag brukar kolla vilka erbjudanden som gäller i min butik varje vecka och planera matsedeln efter dem. Sen vet jag med mig att om jag spårar ur humörmässigt frampå eftermiddagen och bara vill käka choklad resten av livet, då måste planerna gå att ändra. Alltså är det ingen vits med att köpa för många auberginer och tomater och creme fraicheburkar, för risken är att det blir gammalt innan jag hinner få tillbaka matlagningsmotivationen.

Varukategorier
När jag handlar tänker jag på hur länge varorna ska ligga och vänta på att bli tillagade eller uppätna. Det blir då fyra kategorier.

 1. Lager för idétorka och knapra tider
  Konserver, djupfryst, torrvaror, rotfrukter, potatis och lök som håller länge i kylskåp, färskt kött/fisk/fågel som man kan frysa in. Köp stora förpackningar när det är extrapris på dem, köp konserver när det är 4 för 3-pris och så vidare. (Var uppmärksam på om det blir billigare att köpa större förpackning till normalpris än mindre till extrapris; det förhåller sig ofta på det viset). Dela upp kycklingfiléer och köttfärs i fryspåsar när du kommer hem och lägg i frysen direkt, eller frys in hela trågen. Genom att köpa lite extra varor när det är nedsatt pris eller erbjudanden har man nästan alltid ha frysta, konserverade och torkade saker i skåpen. Då behöver det inte bli så himla dyrt att handla grejer till en eller ett par middagar. Dessutom kan det hända att man inte behöver handla alls en dag. Det är kanon.
 2. Förbrukas inom en vecka eller så
  Grönsaker som inte håller toklänge som gurka, tomater, aubergine, färska örter och så vidare. Här måste man tänka till lite. Är aubergine och squash extra billiga den här veckan, planera då in en maträtt som innehåller dessa och se till att du har resten av ingredienserna hemma. Dyraste maten är den som slängs, vettu.
 3. Måste lagas idag
  Här måste du vara beredd på att improvisera. Många butiker brukar sälja varor med sista förbrukningsdag/bäst före-dag till nedsatt pris. Till exempel kunde jag köpa några skivor entrecote till halva priset en dag, och det var liksom ingenting att lägga i frysen när de var inne på sista dagen och hade börjat bli lite gråbruna i kanterna, men smakade utmärkt efter några timmar i marinad.
 4. Går alltid åt
  Sånt som äts till frukost och mellanmål, smör till matlagning, köps när det behövs.

Datummärk och frys in
Spar man saker i kylen, antingen direkt i kastrullen, i matlåda eller i skål med plastfolie, så kan man datummärka med frystejp. Då har man i alla fall ett hum om hur gammalt käket är. Ägg går att skriva direkt på med tusch eller blyerts. Sen beror det på kylskåp och gradantal hur länge saker och ting håller, plus hur ofta man öppnar kylen och hur länge maten står framme. Kolla inte så himlans noga på bäst före-datum, utan titta, lukta, smaka, känn. Gamla visdomsord som i högsta grad är aktuella, med tanke på hur mycket mat vi slänger. Gör matlådor och frys in, eller frys in grytor och liknande som kan värmas och bara behöver potatis, ris eller pasta till.

Improvisera
Rätt vad det är så går det att göra nån schysst gryta på alla halva auberginer, för små morötter, enstaka tomater och whatnot som skräpar i kylen. Genom att googla ingredienserna man har kan man hitta inspiration.

Halvfabrikat
Inse sina begränsningar, någon? Använd halvfabrikat för fanken. Att ha kött- eller veggbullar i frysen, pulvermos och nudlar i skafferiet, risgrynsgröt på plastkorv, ärtsoppekonserver eller vad man nu gillar för hemvärmd snabbmat, det är guld värt. Laga mat kan ju vara ett mindre helvete och har man inte ens orkat tota ihop en matsedel, än mindre genomfört storhandling, då är det jävligt skönt att ha de där halvfabrikaten när ork och idéer gått i strejk.

Utslagsfråga
Lever jag som jag lär?

Jao, hyfsat så.

Tips: Lagat med hat, min matblogg som uppdateras med ojämna mellanrum.