Persikohy here I come #blogg100


#blogg100 inlägg 38

Det här med ansiktsvård började för min del med Barnängens barntvål och vatten plus Försvarets hudsalva på kinderna i gymnasiet, och har tagit en massa slingerkrokar bland märken och produkttyper under årens lopp. Jag har det man kallar blandhy, det vill säga torra kinder och fet panna/näsa, finnar ibland, rödflammig och irriterad ibland, särskilt om jag är sjuk.

Att hitta produkter som passar min hud är en sak. Ansiktsrengöring som inte svider, hudkräm som gör kinderna o-strama utan att jag för den skull kan bre mackor med pannan, och så vidare. Men jag nöjer mig inte där. Hudvårdsprodukter ska dessutom, i min mening, vara:

  • Miljöanpassade, helst ekomärkta
  • Doftfria
  • Snyggt förpackade

Nu tål jag visserligen parfym, eteriska oljor, parabener och så vidare men har släktingar som inte gör det. Dessutom är det drygt när olika produkter krockar med varandra parfymmässigt. Jag tycker också att det finns bättre användningsområden för paraffinolja än hudvård. På människohud gör den sällan någon skada, men vi vet ju vad som händer med ickenedbrytbara saker i naturen. De kloggar igen saker.

Tyvärr brukar många oparfymerade produkter med ekologiska eller åtminstone vegetabiliska ingredienser lukta lite märkligt. Ibland målarfärg. Eller om det är trälim kanske. Ibland svamp. Svamp som i såna där som växer i gräsmattan. Det var liksom ingen på testavdelningen heller som höjde handen och sa ”Hallå, den här oparfymerade ansiktskrämen luktar svamp, vi kan inte sälja hudkräm som luktar svamp”? Nej, tydligen inte.

Sen är jag ju en sucker för serier och känner mig djupt otillfredsställd om jag måste ha produkter av olika märken. Det stör mig orimligt mycket, faktiskt.

Det som till sist har blivit ”min” serie är Weleda Mandel (och en liten bit Wild Rose). De är ekologiska (dock utan märkning). De luktar svaaagt av mandel (inte målarfärg eller trälim, inte gräsmattesvamp, bara en svag anstrykning av mandel).  De ser snygga ut på badrumshyllan. Tre av tre! Eller ja. De är också ljusrosa. Jag gillar inte ljusrosa. Och snart blir det blomster och grejer på förpackningarna. Gillas icke. Men typsnittet och enkelheten i designen. Det är schysst.

weleda ansikte

  • Almond Cleansing Lotion
  • Almond Soothing Face Lotion
  • Wild Rose Eye Cream

Weledas grejer brukar finnas i hälsokostbutiker och större matvarukedjor och varuhus. Jag brukar ofta beställa på nätet genom Bodystore, såvida jag nu inte vill stötta lokala butiker, och det brukar jag ju vilja men, tja, ekonomi.

Blir jag då vackrare, slätare, renare och yngre med den här hudvården? Inte vet jag. Men det känns bra, och jag blir i alla fall inte fulare. Det räcker gott så.

Annons

2 reaktioner till “Persikohy here I come #blogg100

  1. Härligt med eko-produkter till huden! Har själv besvär att hitta rätt i jungeln av diverse hudkremer eftersom min hud är torr och känslig. Har också haft samma upplevelse att kremer utan parfym ofta luktar direkt äcklig som exempelvis av mögel. Kremen känns dock bra men det måste väl finnas något som luktar bare LITE bättre tänker jag. Har haft ögat på just kremer m mandel eftersom jag i förväg använder eko mandel olja på huden innan läggdags. Vill dock gärna använda en kreme på morgonen eftersom man ju blir ganska kladdig av olja. Tack för tipset, ska provas! 😊

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.