Frösådderna fortsätter…


Utnyttjade värdecheck på Granngården. Och så hade de frön på Ica Maxi också, hehe. Dagens sådd bestod av följande:

Akleja – skulle ha minidrivhus vilket jag inte hade, men väl en före detta jordgubbsask som urdiskad och med plastfolie på den hålförsedda botten precis rymde ett par små plastkrukor! Där ser man vikten av att inte åka till återvinningen så ofta. Sen skulle de här små gynnarna stå i kylskåpstemperatur ett par veckor, och var finns den bästa kylskåpstemperaturen om inte i kylskåp? För säkerhets skull drog jag ner… upp… kylan…? vred till lägre siffra så det inte blir för kallt.
11 mars akleja 01 11 mars akleaj 02

Chilipeppar – kunde jag enkelt så några stycken per kruka. Och gro i  20-22 grader. Med andra ord får de också stå i köksfönstret med element.11 mars chilisådd

Doroteablomma – ”så fem frön per kruka” stod det och ja ba’ menar ni femtusen per kruka eller…? Världens yttepyttigaste frön. Det blev nog en femton-tjugo snarare. Blir säkert bra det med.11 mars små frön

Sen blev det lite nya lejongap, stockrosor, slätbladig basilika och huvudsallat, ety de äldre fröna ej behagat gro vilket får förmodas bero på obefintlig livsnivå, plus thaibasilika, sommardahlia, slätbladig och mosskrusig persilja, broccoli, brysselkål och purjolök.

Omplantering av uppkommen timjan och oregano ska tydligen ske i sandblandad respektive ospecifierad jord. Jag som inte har mer än en halv liten säck såjord och några djupfrysta säckar blomsterjord tänkte äh vafan och satte timjan i mer såjord och oreganon i såjord som vattnats med vatten med lite gödning i.

För att inte råka klämma ihjäl de späda stackarna använde jag gaffel för överflyttning i nu kruka. Det gick riktigt smidigt. Basilikan som har kommit upp planterades också om, men tomaterna som vill ha gödslad jord får vänta tills jag har skaffat planteringsjord.
11 mars omplantering kryddor

Nu återstår att se hur väl de här sådderna faller ut också. Gerillaodling, det är ju när man sår frön lite här och där i smyg, som på kommunens gräsplätt vid lekplatsen, i rondellen, i rabatten utanför polisen och så vidare, och sen kan man skörda iförd kamouflagekläder och skidluva om nätterna.

Själv ägnar jag mig nog mer åt kamikazeodling. Jag bjuder in mina frön på lite risvin, sen skickar jag iväg dem ner i första bästa kruka med den jord som finns till hands, ställer krukan där den får plats vilket kan vara i dragigt österfönster eller stekhett söderfönster, vattnar på en höft och bevittnar resultatet tillbakalutad med en kaffekopp, i lugn förvissning om att det finns paprika att köpa i butiken också.

För övrigt är den lilla barnvattenkannan en ovärderlig hjälp när det gäller att varsamt vattna jorden innan sådd. Jag upptäckte att några krukors innehåll mer har karaktären kompakt kub av blöt jord än en fuktig mylla, därför gjorde jag den här gången som så att jag först vattnade, sen sådde och sist strödde lite lagom jord ovanpå fröna, utan att vattna igen ovanpå. Visst är jag smart!

Okej jag är en noob fortfarande, fine!11 mars vattningsredskap

Det blev lite trångt i planteringslådan. Så förutseende av mig att ha tagit tillvara de här spännande kakformarna i aluminium så jag kunde ställa småkrukor i dem!

11 mars kakformar

Det blev två trädgårdsböcker på Ica Maxis bokrea också. Bekämpa sjukdomar och skadedjur, samt Kompostering, bägge av Bob Flowerdew (undrar just om det är hans riktiga efternamn…?).

Bläddrade lite i den första tidigare idag när jag väntade på att få åka och köpa pizza, och det verkar vara ett par informationsrika och smålustiga böcker.11 mars trädgårdsbokinköp

Mycket fröer har det blivit. Och fler blir det. Jag behöver det här, verkar det som. Pysslandet, planerandet, skapandet. Det känns kul, förväntansfullt, lätt. Den känslan har jag längtat efter väldigt länge.