Det gror!


En del frön har börjat gro och eftersom fröna är allt mellan nyinköpta och flera hundra år (i fröår räknat) gamla så var jag tvungen att se vilken kategori respektive sådd hör till. Det visade sig då att samtliga grodda frön hör till kategorin nyinköpt, sånär som på penséerna, som kommer från en fröpåse med sista försäljningsdag september 2013. De ogrodda är mest gamla frön samt ett par nyinförskaffade, närmare bestämt paprika och salladsbasilika (jag skrev buskpersilja först, av nån anledning…?). Om de inte har grott på nån vecka till så får jag väl skaffa nya frön och börja från början.

9 mars grott 01

Apropå frön så blev det några till fröpåsar på affärn nyss… hrrm. Grönkål, savoykål, squash, frilandsgurka, purjolök, zinnia, lövkoja och regnbågslupin. Just lupiner skulle jag ju kunna gå ut och gräva mig ett gäng plantor av från första bästa dike, men jag vill ha lite fler färger än bara lila. Och så vet jag inte om det är riktigt lagligt att gräva upp ens lupiner. Dessutom är det riktigt vackert vid vägkanterna, särskilt på de mindre fashionabla E-vägarna häromkring.

9 mars frön 01

Purjolöken kan uppenbarligen sås redan nu. Yay! Jag hoppas för övrigt att jag bokstavligen får skörda frukten av det jag planterar. Skulle ju kännas lite fånigt annars. Lika fånigt som det skulle kännas om alla delade svärmorstungor och ampelliljor gick och dog i sina nya krukor. Ibland blir jag lite för mycket nörd för mitt eget bästa, så trökigt med motgångar efter all så- och planteringsiver.

Fast än är de gröna och fina, mina växter.

9 mars krukväxter 01