Spinning, eller Hur man cyklar utan att komma en meter


En del tycker ju att det är ärkekorkat att betala pengar för att sitta i en sal på en låtsascykel och trampa svetten ur sig i en timme, när man kan ta sin stålhäst med äkta hjul och susa iväg längs närmaste landsväg alldeles gratis. Nå, då är jag väl ärkekorkad då.

20161016-spinning

Fördelarna med att träna och cykla inomhus är dock, i all ärkekorkighet, väldigt många.

  1. Det snöar inte inomhus.
  2. Det blåser inte inomhus.
  3. Det susar inte förbi några bilar tre centimeter från mitt öra inomhus.
  4. Jag riskerar inte att vingla ner i något dike, alternativt damma in i något träd, alternativt bäggedera inomhus.
  5. Om jag tröttnar slipper jag sitta en mil ute i skogen och med gråten i halsen ringa efter skjuts, utan kan helt oberört stiga av spinningcykeln.
  6. Et cetera.

När jag skaffade gymkort var det styrketräning och muskelbygge som var i fokus. Aldrig i helvete skulle jag gå på spinning. Jag inte gillar att vistas i grupper med människor jag inte känner, tycker att peppsnack kan vara något av det mest avpeppande som finns, hyser en hyfsat djup avsmak inför cykling, och tycker att alla träningspass över en halvtimme är outhärdligt tråkiga.

Men…20161016-pil

Jag provade. Och fixade det.

Ett knep för att härda ut är att fokusera musiken. På Actic i Falun där jag går så har de riktigt sköna låtval. Jag kan se de böljande backarna framför mig, se asfalten rusa fram under mig, känna kvällssolens strålar i ansiktet – bara av att lyssna på musiken och höra ledaren peppsnacka om backar och liiite till, starka ben, snart blir det raksträcka!

Ett annat knep för att härda ut är att inte alls fokusera på tiden. Ibland hjälper det ju att se hur minuterna tickar ner, men jag har insett att under spinningpassen så brukar jag kolla första gången efter tjugo minuter, sen efter trettio, och just där vid trettio minuter brukar jag känna att fan nu räcker det väl snart? men då är det ju tjugo minuter kvar, och det är väldans jobbigt. Så inget klocktittande för mig. Fokus på en låt i taget bara.

Ett tredje knep för att härda ut är att… kanske inte ha så många fördomar. För jag hatar nog inte cykling lika mycket som jag tror.

20161016-handskar