Sommarlåtar 2016 del 4


Botaniseringen bland musikens sommarblommor fortsätter.

Göran Fristorp – Lilla vackra Anna
Det här är en sån där låt som melodimässigt är vacker men också är rätt kul att fabulera kring. En artonhundratlasdräng, får man förmoda, målar upp en allmogeromantisk bild av ett äktenskap med sin stora kärlek Anna. Jag kan inte låta bli att se framför mig hur Anna står där och lyssnar på det bondmoreliv som sångaren pitchar in för att omsider säga ”lol eller hur, jag ska dra till Uppsala och plugga fysik”, eller ”sorry men du vet Magdalena i granngården, hon och jag är liksom ihop redan” eller helt sonika ”öh, nej”.

Haddaway – What is love
Också en av de där låtarna som det slaskades mule till i Denises soffa i Norrköping. Jag försökte få en Pistvakt-version att trenda på Twitter en gång, ”va ä kel, pjuklarv int schlå mä, int schlå mä, nå mer”, men av nån anledning lyckades jag inte.

Ledmotivet till Top Gun
Det hände sig på den tiden då Val Kilmer hade tvättbräda, Tom Cruise var gift med Nicole Kidman och Anthony Edwards hade hår på huvudet, att regissören Tony Scott gjorde en reklamfilm för SAAB där en Saab 900 (bil) tävlade mot en J37 Viggen (stridsflygplan, det vackraste plan svenska flygvapnet någonsin flugit med). Det tyckte ett par amerikanska filmproducenter var så häftigt att han fick regissera filmen Top Gun. Som jag älskar den filmen. Den har allt, det vill säga hunkar, stridsflygplan och bromance-melodram så det bara skriker om det – och bra musik. Filmen dessutom har ett schysst beach volley-inslag där det för en gång är herrarnas bara bröst som står i fokus, och tja, kan det bli mer somrigt än så?

Harry Brandelius – Nordsjön
Min morfar brukade vissla, sjunga eller spela den här biten på munspel. En sån där gammal hederlig sjömansromantik a la Ewert Taube.

Idde Schultz – Fiskarna i haven
Här är ytterligare ett litet skelett, men av det harmlösare slaget. Jag köpte en Smurfhits-skiva en gång och där fanns den här med i smurfversion (Smurfarna i havet var titeln, vad annars) och jag lyssnade flitigt på den en av de gånger vi var hos pappas kusin i Märsta och hälsade på. En distinkt känsla av regn infinner sig, och hur min ena tremännings dotter gärna ville lyssna på just den här låten, och fastän jag inte ens kan svära på att det var på sommaren vi var där så känns den så där härligt regn-somrig i alla fall.

James Blunt – You’re beautiful
Musikvideon till You’re beautiful går ut på att artisten James Blunt står på ett regnigt… plastgolv vid ett hav och klär av sig medan kameran rör sig fram och tillbaka. Jag hade väldigt svårt för hans sätt att sjunga från början, och videon på det hela taget, men har lärt mig gilla låten med tiden. Kanske för att den användes i ett av de studentspex jag var med i, vad vet jag. Weird Al Yankovitch har för övrigt gjort en underbar cover på den här låten.

Janis Joplin – Piece of my heart, Summertime, Mercedes Benz
Inte för att jag har lyssnat särskilt aktivt på Janis Joplin i mina dagar, men av nån anledning så får hennes låtar mig att tänka på musikfestivaler om sommaren. Möjligen för att hon uppträdde på legendariska Woodstock-festivalen 1969.

Jerry Lee Lewis – Great balls of fire
50-talsrock andas folkpark, ljusa sommarnätter och kulört glödlampesken från chokladhjul och tombola. Även om jag inte kan dra mig till minnes att jag hört nåt annat än rock, disco och dansband på folkparken i Hede då. Just den här låten hörde jag nog första gången i Top Gun, när Goose drar av den på piano för sin sprudlande hustru spelad av Meg Ryan.

Joe Cocker- Summer in the city
You had me at summer, Cocker. Också en sån där låt jag upptäckt genom studentspex.

John Denver – Annie’s song
En sång som från början gjorde mig gråtmild bara för att arrangemanget är så makalöst ljuvligt, men som numer ger en mer bitterljuv känsla eftersom jag och mitt ex dansade bröllopsvals till den. Vårt äktenskap var på intet sätt ett misslyckande, och vårt bröllop var det bästa bröllop jag någonsin varit på, men det är klart att sorgen över att det inte fortsatte vara vi två finns där. Hur är det man säger, kärleken lämnade oss i sorg och saknad men i ljust minne bevarad? Hursomhelst är det en väldigt vacker sång.

Grease – We go together, Summer nights, You’re the one that I want
Det finns mycket att säga om musikalen Grease, könsroller, subkulturer och så vidare, men jag nöjer mig med att konstatera att rock’n’roll och svart läder regerar.

07 juni musik