Kom ihåg-listor med Google Keep #blogg100


#blogg100 inlägg 73

Jag älskar listor. De är så handgripliga. ”Köp drakmat!” När drakmaten är köpt stryker man punkten. ”Köp drakmat!”. Det ligger en djup tillfredsställelse i det där överstrykandet. Som att lämna in ett quest i ett datorspel och få ett pengaklirr och en trudelutt som belöning. Jag ler av vällust bara av att skriva om det.

Det finns förstås appar för inköpslistor, att göra-listor och alla andra tänkbara och mindre tänkbara listor. Jag använder olika appar för olika sorters listor. Google Keep är det jag använder när jag jobbar i stallet eller skriver inköpslistor för andra butiker än den vanliga matbutiken, packlistor och liknande. Det är en hyfsat enkel och lättöverskådlig app där du kan anteckna fritt, rita bilder (eller anteckna ”för hand”), lägga in foton och spela in ljud, samt lägga in påminnelser.

Screenshot_2016-05-12-20-02-59 Screenshot_2016-05-12-20-02-27 Screenshot_2016-05-12-20-00-12 Screenshot_2016-05-12-20-01-05 Screenshot_2016-05-12-19-58-32 Screenshot_2016-05-12-20-00-55 Screenshot_2016-05-12-20-02-48

Jag använder ofta Keep istället för papper och penna om det är nåt jag borde komma ihåg. Till exempel kan jag fundera på om eltråden i hagen verkligen får ligga mot barken på trädet på det där sättet, men inte ha nån att fråga just då. Så då tar jag en bild, skriver ner funderingen, och så kan jag fråga när tillfälle ges. Snodigt, eller hur?

En grej du kan göra i Keep men som jag ännu inte har gjort, är att sortera anteckningarna i kategorier. Dels orkar jag inte hålla på och blippa för mycket fram och tillbaka mellan menyer och anteckningar, dels har jag inte så himlans värst många anteckningar att sortera. Sånt som rör ”Arbete”, ”Inspiration” och ”Personligt” använder jag rejälare program för. Men det GÅR förstås att sortera, och det är ju bra.

Så till det bästa av allt. Du kan skapa checklistor.

Checklistor. Ah, dessa ljuva skapelser! Det bästa med dem är att du kan o-kryssa de rutor du har kryssat, och på så sätt återanvända hela listan! Jag har gjort en checklista för varje arbetspass i stallet. Ibland vet jag precis vad som ska göras efter jag har mockat, ibland får jag hjärnstillestånd och har ingen aning. Då öppnar jag appen, kollar listan, och ser att aha, jag ska göra rent krubborna nu.

Screenshot_2016-05-12-19-58-59 Screenshot_2016-05-12-19-59-40 Screenshot_2016-05-12-19-59-07

Det är också ett sätt att komma ihåg vad jag har gjort. I stallet är det förstås lätt att se om jag har till exempel delat ut hö eller inte. Fast om jag måste gå och dricka kaffe precis när jag står och pysslar i sadelkammaren (!) så kanske jag inte kommer ihåg vad jag höll på med när fikarasten är slut. Då kollar jag listan, och om är rutan ”Sadelkammare” inte ikryssad kanske jag kommer ihåg att jag hade sopandet kvar där.

På morgonen innan jag drar till stallet kollar jag ”Att ha med till stallet”-listan, okryssar allt som jag behöver ha med mig men inte har packat, och bockar av eftersom. Jag går också igenom rutinlistorna och okryssar allt som är aktuellt för just den dagen. Hagen till exempel kollar jag inte exakt varje dag, så den får fortsätta vara ikryssad några dagar till.

En annan braig grej är att Keep synkar till dator, platta och allt annat du använder med din Google-användare. Om du nu tillhör den gruppen som är okej med att Google äger din själ. Som jag. Orka vara paranoid…

header google keep