Hästliv #blogg100


#blogg100 inlägg 43

Idag fick jag ett mail om att jag blivit antagen till hästskötarutbildning på Strömsholm i höst! Det är en distansutbildning på 50% som jag har sökt, och det känns riktigt bra. Min handledare på ridskolan sa igår att ”Du är ingen hästmänniska. Än. Men du kan bli!” Och det vill jag. Morfar körde timmerlass med häst redan som trettonåring, och även om hans hästtid var förbi när jag föddes så har mamma berättat en del om hästarna och morfars skogsarbete. I vanlig ordning känner jag att jag inte kan lita på mig själv när det gäller nyfunna (eller i det här fallet återfunna) intressen, men tack vare den här praktiken får jag ju känna på rätt bra.

Och! Jag vågade fråga hovslagaren om praktik när han var i stallet idag! Tänkte innan att fan Myhran, du är trettisex, du kan inte be morsan eller ridlärarn att fråga åt dig längre jösses amalia, och så tog jag minsann mod till mig. Det är inte aktuellt nu men han skulle fundera på saken. Och så berättade han hur många det är som inte inser hur tungt det är förrän de har gått utbildning och kommer ut i verkligheten, och att han därför rekommenderade att man går som lärling såpass länge att man i princip klarar att sko en häst. Och det lät ju vettigt. Jag är definitivt inte sugen på att plugga till nåt jag inte känner mig hundra på. Lokförare skulle till exempel vara skitfränt, men skulle det passa mig som yrke? Knappast.

Så två steg framåt idag. Det förmildrar lite mitt lersurfande efter ivrig häst ner till hagen i eftermiddags. Och kanske mitt lååångsamma tempo.

Var för övrigt med på teorilektion idag. Vett och etikett i stallet. Kanske kan verka piece of kaka på papperet, men även för mig innebar det nya kunskaper. Som det här med hur man hänger grimmorna utanför boxarna, med grimskaft kopplat och käkremmen uppspänd, så att brandmännen lätt kan sätta grimma på hästarna och ta ut dem ifall det skulle börja brinna. Liksom med det mesta när det gäller hästhantering är det helt logiskt och i det närmaste självklart när man får det förklarat, men inget man direkt tänker på när man hänger upp grimman.

Från spelskribent till hästskötare. På sikt kanske hovslagare. Helst också romanförfattare. Hoppas jag kan kombinera. Det vore guld.