3 sidor Marcus i Amelia nr 9 #blogg100


#blogg100 inlägg 40

När jag berättat om min transidentitet för föräldrarna i mitt yngsta barns klass var det en journalist tillika förälder till ett barn i parallellklassen som snappat upp det, och bad att få skriva en artikel. Det fick hon, och lyckades sälja in den till Amelia. Så om ni kommer över ett exemplar av Amelia nummer 9, så kan ni läsa Ulrika Arvidssons artikel, med foton av Henrik Hansson samt privata foton, om hur det är att komma ut som transman när man är 35 bast och tvåbarns-…mor? Tvåbarnsfar? Tvåbarns-ma-pa…?

Inte så konstigt, men också rätt lustigt, att ett magasin med primär målgrupp kvinnor (i fertil ålder, typ) plockar in den här typen av text, om en man med kvinnokropp alltså. Jag försökte flörta lite med Café på Twitter, tyckte att de kunde väl också köra en intervju med mig i egenskap av transman, om maskulinitet och cismäns rädsla för transpersoner. Jag menar, ta bara det här exemplet från Brottsplats Sverige, om Martin som utsattes för våldtäktsförsök av (cis-)man som inte kunde acceptera Martins transition. ”Har du blivit utsatt för nåt sånt sen du kommit ut?” är det en del som frågar. Nej, det har jag inte. Men så har jag inte varit ute på krogen på väldans länge heller…

Det är klart. Somliga ger sig på andra för allt och ingenting. Häromkvällen fick en jag känner en flaska i huvudet på krogen och det är inte ens säkert att den som kastade siktade. Men faktum kvarstår, att somliga har väldigt svårt att acceptera att det finns människor som är födda med en kropp som skaver så mycket mot deras egen identitet att de frivilligt genomgår en transition, som dessutom bekostas av staten. Och jag tror att i en så manligt maskulin herrtidning som Café så kan det vara på sin plats med lite snack om mansrollen och normbrytande.

Nå. Jag vill dela med mig av kommentarerna från mammas Facebook, så ni förstår varför jag ändå vågar kliva fram i ljuset inte bara på hemmaplan utan också i rikstäckande media. Trots att det är skitnervöst.

”Känner inte Markus men är sjukt imponerad av hans mod, att göra denna ”resa” kan banne mig inte vara en dans på rosor!”

”Starsk n’pöjk du ha!”

”Starkt gjort.”

”Så frigörande att vara få vara sig själv, som vi alla vill. Härligt!!!!!”

”Nu har jag läst, starkt och bra”

”Bra skrivit jag beundrar dig”

”Du är modig”

”Underbara Marcus!”

amelia nr 9

4 reaktioner till “3 sidor Marcus i Amelia nr 9 #blogg100

 1. Introvert med exekutiva svårigheter som kämpar med struktur och att vara good enough!!!??? Det tror jag inte ett smack på. Att ta det steg Du tagit kräver en, för mig, ofattbar styrka.

  Gillad av 1 person

 2. Är så glad över att ha hittat din blogg.
  Jag är också otroligt glad över att kunna få läsa om detta ämne, som för mig är helt okänt.
  Du gör ett fantastisk jobb som upplyser både mig och många andra med din erfarenhet.
  Själv reagerar jag mycket på de brott som en del utsätts för bara för att de försöker vara som de är.
  Önskar dig all världens lycka till med det du företar dig.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.