Beskärtorsdag #blogg100


#blogg100 inlägg 12

24 mars kl 14:04, +4 grader, mest mulet, lite blåsigt

24 mars rabatt

Blev rastlös på eftermiddagen efter att mest ha spelat och kollat arbetskläder på nätet, så jag tog på mig stallkläderna och gick ut. Stallkläder = de jeans och den huvtröja jag hade i stallet sist. Lyckades lura hjärnan med mitt gamla knep ”nej jag ska bara ut och kika lite, oj titta där var det ett litet ogräs, se där åkte det i sophinken, hoppsan hejsan, nu slank det med en  sekatör från garaget och tjosan! där klippte jag visst av en gammal gren från rosbusken”.

Rosbusken ifråga kommer från mitt barndomshem i Hede och får ljuvligt doftande rosa rosor på försommarn, och fina röda nypon efter det. Tyvärr brukar den också få vitpudriga blad (mjöldagg?), fula brunröda fläckar (rosrost?) och bladlöss (inget frågetecken här). Ska så lite tagetes under den i år, så får vi se hur det går. Den förökar sig hejvilt med rotskott; det på bilden räcker alltså från busken till höger och bort till vänster bildkant. Jag klippte obarmhärtigt av det.

24 mars rosrot

Den mindre rosbusken förresten, det är en liknande fast med vita blommor, fådd av kompis pappa efter att jag frågat snällt. Jag satte den i rabatten, den vissnade, jag förmodade att den dött av törst, sen dök det upp nåt i rabatten som jag trodde var rotskott efter rosa busken och som jag av någon blödig anledning satte i en kruka istället för att kasta bort, och glömde av alltihop. Sen dök där upp ett par fina vita rosor! I med den i rabatten igen, och nu verkar den ha rotat sig ordentligt.

Den lilla marktäckaren som jag försökt utplåna nästan ända sen vi flyttade in har jag till sist beslutat att benåda. Den kan få hålla undan ogräs åt mig så slipper jag. Den har i och för sig rosa blommor men eftersom alla frön jag köpt går i rött-orange-gult-rosa-vitt, sånär som på blåklinten då, så kan det till och med funka bra. Bladen är tjocka, blanka och gröna och det gillar jag.

Smultron är också ett bra ogräs såtillvida att om man nu inte lyckas utrota det, för det gör man inte, så är det i alla fall en hyfsat snygg marktäckare som har fina blommor och goda bär. På vissa ställen var den så välintegrerad med den andra marktäckaren att det var stört omöjligt att reda ut vad som var vad. I resten av rabatten rev jag dock utan kval bort alla smultronrevor.

24 mars marktäckare smultron

En och annan daggmask gled förbi när jag höll på och rensade, säkert i färd med att käka gamla pinnar och löv. Däremot skulle jag tro att de är oskyldiga till att ha bitit av stjälkarna på en än så länge oidentifierad vårväxt, möjligen flocktulpan. Det var ju ett rådjur in mellan husen här för nån vecka sen och även om jag aldrig förut har varit med om att de gått loss på tulpanerna inne på gården så ska väl nån gång vara den första.

24 mars daggmask

24 mars växtgnag

Till slut var det riktigt snyggt i rabatten. Jag försökte lämna dött material som inte hade rötter, men det blev ju lite tomt där det mest växt smultron. Smart som jag är kom jag att tänka på allt höskräp som samlas i vedboden där vi har kaninhöet, så jag samlade ihop en hög sånt och spred ut. Kände mig väldigt ordentlig och ekologisk.

Gullvivan har överlevt, om än inte på de platser där jag petade ner den i fjol. Hittade yttepyttesmå plantor lite här och där runtomkring den största plantan. ”Största” är emellrtid ett väldigt relativt mått.

24 mars gullviva

Att det är vår på gång märks tydligt på tidigare nämnda kanin, som kör hårt med sin tomma blomampel. Såvitt vi vet är det en hona, men även kaninhonor sätter på allt som inbjuder till det kan jag upplysa.

Ibland rullar hon över på sida när hon vilar. Första gången hon gjorde det trodde jag hon skulle dö, för sist jag hade en kanin som gjorde så, så var den stackarn död morgonen efter. Men det visade sig att den här donnan bara vet hur man njuter.

24 mars kanin