Beskära träd med kräfta #blogg100


Måndag 14 mars kl 13:24, +5 grader, mulet men inte mer än att solen bryter igenom lite då och då, lite blåsigt.

Vår i luften. Sån skillnad mot för bara tre dagar sen. Lär väl vara midvinterväder om en vecka igen då. Brasa inomhus i vilket fall, för så jäkla varmt är det inte ännu, och elementet i det rum jag hålls i om dagarna är ett sånt där modernt med digital termostat som följdaktligen inte alls funkar som det ska.

14 mars brasa

I brist på frön att så sysselsätter jag mig med odlingsplaner. Alla stackars plantor jag tvingar upp i fria luften måste ju ha nånstans att växa i sommar också. Jag tror att jag har bestämt mig för en plats där odlingskragarna ska stå. Soligt, tämligen skyddat, nära köket. Blir kanon. Påbörjade också nån sorts skiss på vad som ska odlas var, i enlighet med samodlingens gyllene och mer sterlingsilverartade regler.

14 mars trädgården 05

14 mars trädgårdsplanering

Sen hade jag tänkt beskära lilla astrakanen, trädet jag fick av min ömma moder och planterade när huset köptes för 8 år sedan, som fått en tämligen oregelbunden och amatörmässig beskärning under sin levnad.

Helst ska fruktträd beskäras under Gripen-perioden, alltså juli-augusti-september. JAS. Fattar ni? … I alla fall. En del träd, som äppelträd, kan man beskära under vårvintern när temperaturen ligger över tiominusgrader men innan saven börjar stiga. Typ nu alltså.

20160314_132027

Men så upptäckte jag ju häromdagen att körsbärsträdet vid uppfarten, det med söta körsbär på som alltid bladlössen tar knäcken på innan de hinner mogna, har en likadan skrovlig svart spricka i barken som vårt gamla äppelträd. Det trädet fick allt fler ”sår” längs stammen tills hela grenar dog, en efter en, och till sist var det bara att hugga ner hela rasket.

Efter konsulterande av internets samlade kunskaper i ämnet kan jag med säkerhet slå fast att körsbärsträdet drabbats av kräfta. Då kan träden tydligen leva vidare och fortsätta ge frukt, men de kan också smitta andra träd. Smittan förs över med sporer i luften, som kan få fäste i sår på andra träd, samt orengjorda redskap.

20160314_132046

20160314_132012

Såatteh… Visst kan jag tvätta grensax och sekatör med kokande vatten och/eller t-sprit och klippa nu, men jag vågar inte göra det eftersom det ändå riskerar att få kräftsporer i sårytorna. Så jag får väl leva med ett halvrisigt äppelträd till sensommaren och hoppas på att det klarar sig.

Så läste jag även att en växt som får löss nog inte mår särskilt bra, och på grund av stress utsöndrar socker som ju bladlössen gillar (Smarta vardagstips). Kanske behöver körsbärsträdet också lite extra gödsel och vatten i sommar, så det också får bättre motståndskraft mot kräftangreppet.

Dessutom har tagetes enligt all expertis hotfull inverkan på bladlöss. Får väl ta tag i slitgörat med att rensa bort allt satans ogräs under körsbärsträdet, ge det gödsel och ordentligt med vatten, samt plantera tagetes till fördärvelse runtomkring. Funkar det så funkar det. Funkar det inte så gör det i alla fall ingen  skada.

20160314_132051