Frösådd


Fredag den 3 mars, kl 12:47. 1,7 plusgrader, snöfall, lätt vind.

Upp strax efter åtta, lite småseg sådär men intet mot vad jag brukar vara. Såvida det här inte är en av mina sedvanliga om än ack så sällsynta energitoppar så verkar det som om mirtazapinet fungerar enligt förhoppning.

Frukost utan skärmar, bloggade om gårdagens middag på Lagat med hat, därefter tog jag itu med frösådderna. Igår diskade jag noggrant ur småkrukor och satte ihop odlingslådan från Ikea, samt tog en vända till Plantagen för inköp av odlingslampa, märkpinnar och… tja, nåt mer som jag för tillfället har glömt. På eftermiddagen efter besök hos Arbetsförmedlingen (som ställer sig bakom praktik, tjoho!) blev det en liten tur till Granngården också för att införskaffa fler fröer att komplettera den ålderstigna samlingen påsar där hemma.

Nu är det bara att hoppas på att fröerna gror som de ska då. För säkerhets skull har jag lagt in dagliga påminnelser i Google-kalendern om att vattna dem. Hoppas också att pelargonskotten från salig farmors fina pelargon med rosaktiga röda blommor tar sig. Mina egna tappra plantor som överlevt både frost och torka, dog slutligen ignoreringsdöden i fjol. Må de vila i frid.

Just ja, det jag också köpte på Plantagen var en påse blandade groddfrön! Undertecknad har visst blivit lite hippie såhär i vinterns sista skälvande månad.

I brist på bord får man ta pallar.
Tre omgångar krukdisk blev det.
Tur man är en kan-vara-bra-att-ha-are ibland.
De här påsarna har väntat tålmodigt i flera år på att bli brukade. Star Wars-burken innehöll ett förkläde, får nu bli groddburk. Må Kraften vara med er, groddar.
Somliga frön är enkla att så glest…
…andra vet jag då rakt inte hur man ska så glest annat än med pincett. Whatever, jag smulade ner dem mellan fingertopparna.
Isbergssallat i kalla vardagsrumsfönstret (fröna gror inte om det är över 20 grader).
Paprika på varma fönsterbrädan i köket (ska ha över 20 grader för att gro).
Diverse kryddor samt stockros får gro i fönstret utan plast.
Odlingslådan med krukor som väntar på sådd, samt de frösådder som kräfva plastöfverdrag och rumstemperatur.
Den fantastiska groddburken! Nätet är myggdörrsnät. Burken är täckt med handduk eftersom fröna ska gro i mörker.